Translate

dimarts, 22 de gener del 2013

Tribute Bands



Article
Tribute Bands

Cada dia veig que hi han més grups musicals que s'autodefineixen com a Tribute Band, és a dir, que el seu repertori, tant en el sentit musical com en el de la posada en escena, remet al artista o artistes als que dediquen l'espectacle. Així dons tenim clons dels Beatles, Led Zepellin, Queen, Pink Floyd i més. 
Quin és el motiu?. Sempre ha estat així?. 
La música te moltes maneres de gaudir-se. I parlo des de el punt de vista de l'intèrpret. Pots gaudir igualment creant composicions pròpies o interpretat música escrita per els altres. El primer cas és una mica egocèntric, és la manera de comunicar-te des de dins.Si deixem a un músic en fase d'inspiració sense ningú que el guii podria fer temes inacabables i pot ser que fos ell l'únic que gaudiria d'aquella música.
Ara be, un creador també ho pot fer per encàrrec i en aquest cas expressa el que els altres volen sentir. Qui fa temes per anuncis comercials o per cantants prefabricats va a buscar uns efectes i unes reaccions molt estudiades. La durada del tema, la tornada, el clímax ve imposat per uns clichés molt definits i gens espontanis. No és creatiu des de el punt de vista emocional però no és gens fàcil des de el punt de vista comercial. En resum, el músic fa el que el públic vol, o diuen, que vol sentir. 
L'atre manera de gaudir la música és tocant temes d'altres autors. Podem escollir entre fer una interpretació lliure canviant temps, ritmes... en definitiva, l'arranjament és un altre forma de crear. Si el tema és bo i l'intèrpret també tant és el vestit que l'hi posem. Després el gust de cada persona el catalogarà. Hi ha versions que milloren l'original i d'altres (adversions) que millor ni escoltar-les.
Les bandes de tribut calquen l'original per varis motius, crec que per admiració en un primer moment. Després per una necessitat ja que molts del imitats ja no estan en circulació. És dons un retorn als moments musicals en directe que enyorem i no tornaran. Perquè el directe és el sentit de la existència d'aquestes bandes ja que en disc no els buscarem tenint els originals al nostre abast. 
Qui no ha vist als seus ídols mai te una bona opció amb aquestes bandes. De fet no és res de nou. Les primeres Tribute Band serien les orquestres que interpreten calcadament als grans de la música clàssica.

Pot ser una Tribute Band? http://youtu.be/0417pQz7iIk

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada